LA VANGUARDIA
Sábado 26 de julio 1930VILALLONGA DEL CAMPO
Para la próxima fiesta mayor que esta villa
celebra los días 30 y 31 del presente, será izada
por primera vez la bandera catalana en el
edificio de las casas consistoriales, regalada
por unos jóvenes amantes de la tierra.
Para los mismos días han sido contratadas
dos orquestas, a fin de amenizar los bailes
en los locales de verano.
En el jardín de la Sociedad Agrícola se celebrarán
varios conciertos.
En el compa de fútbol se disputará una
copa el equipo local y otro de Tarragona. —
Corresponsal.
Ens situem al juliol de 1930, en l’etapa del govern constituït pel general Berenguer després de la dimissió del dictador Primo de Rivera a principis d’any, en plena crisis de la monarquia espanyola.
El 17 d’agost de 1930 es signa el Pacte de San Sebastián, un conveni polític entre els dirigents de l’oposició antimonàrquica espanyola i representants del republicanisme català, amb l’objectiu de coordinar l’acció comuna per a l’enderrocament del règim i la instauració de la República.
La joventut de Vilallonga del Camp no era aliena a la situació que es respirava a Catalunya i en general a l’estat espanyol. El fet de regalar i fer onejar la bandera catalana a l’Ajuntament no deixava de ser una manifestació visible i pública de descontentament, protesta, resistència i desafecció al règim davant les tenses relacions de Catalunya amb el govern de Madrid generades per la política centralista i repressiva contra la llengua, la cultura i les institucions catalanes per part d’una dictadura militar consentida per la monarquia espanyola. Un Real Decret de setembre de 1923 prohibia de forma expressa l’ús de la senyera, ja que la considerava “bandera separatista” i un desafiament a la imatge unitària d’Espanya.
Arxiu Municipal de Vilallonga del Camp.