Vilallonga del Camp aprova el seu Pla d’Ordenació Urbanística (POUM)
adaptat a l’actual època de recessió
La setmana passada, el Ple de l’Ajuntament de Vilallonga del Camp va aprovar de forma provisional el POUM, un normativa de gran importància en l’estructuració del territori. Els dos anteriors documents presentats, els anys 2007 i 2010, van quedar aturats en el procés a causa de les al·legacions i les dificultats per tirar-los endavant.
El document té com a objecte principal la consolidació del teixit industrial i urbanístic existents i la creació d’un nou polígon industrial de caràcter local. Vol establir l’ordenació urbanística del municipi per als pròxims anys, i en defineix el creixement industrial i residencial.
Les dues anteriors propostes del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Vilallonga del Camp, que no es van arribar a aplicar, van ser concebudes en una època econòmica expansiva, molt diferent de la conjuntura actual.
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) és una norma de primer ordre que ordena urbanísticament la vila i el seu terme municipal, i dissenya el seu desenvolupament i creixement futurs. La seva vigència és indefinida, per bé que estableix unes previsions temporals per a la seva execució.
El POUM fa previsions i estableix regulacions en matèries que afecten d’una manera o d’una altra tots els veïns de la vila: ordenació dels espais públics (carrers, places, etc.) de les construccions, habitatges, infraestructures, equipaments públics (escoles, centres de salut…), patrimoni arquitectònic, mobilitat, espais lliures i zones verdes i protecció del medi natural. Classifica les diverses parts del terme municipal en sòl urbà, urbanitzable i no urbanitzable i estableix els usos i les activitats que es poden dur a terme en cadascun d’ells.
En paraules de l’alcalde de Vilallonga del Camp, Francesc Xavier Armengol, el document aprovat és “conciliador i producte d’un temps de crisi. No és expansiu, sinó que busca cobrir les necessitats dels pròxims anys”. Els punts clau del POUM són la consolidació de la zona industrial i de les zones d’equipaments, així com el manteniment de la idiosincràsia del centre històric, prohibint-hi la construcció de blocs de pisos. A més, es busca traslladar la zona industrial més a prop de les vies de comunicació i de la zona industrial ja consolidada, de manera que acabi formant-se un nou polígon industrial de caràcter local. Altres punts del POUM són el catàleg de masos i masies amb l’objectiu de regular les construccions en sòl no urbanitzable, així com el catàleg de béns culturals, com ara les cases de certa importància històrica o amb valor patrimonial, les quals s’han inventariat amb l’objectiu d’assegurar-ne la protecció. En definitiva, el POUM de Vilallonga del Camp incideix en la consolidació del poble, reordenant el que ja existeix, sense deixar de mirar cap al futur.
Una llarga història
El primer projecte de POUM es va portar a aprovació provisional el 2007. Aquest document va rebre gairebé un centenar d’al·legacions de veïns, sobretot per les modificacions en el nucli antic. Malgrat que es va aprovar, no va arribar a tirar endavant. El 2011, coincidint amb el canvi de l’equip de govern (CIU i PP), es va decidir replantejar el POUM. Es va modificar la normativa del centre històric i es va demanar a la Comissió d’Urbanisme de Tarragona un estudi profund, el qual va concloure amb una sèrie de consideracions i recomanacions. Tot i així, no ha estat fins aquest 2014, i després de confiar el projecte als equips tècnics municipals, que el POUM ha pogut ser consensuat i aprovat pràcticament per majoria.
Un poble petit amb 300 habitatges buits
Cal tenir en compte que els anteriors projectes del POUM, del 2007 i el 2010, es van presentar en un temps de gran bonança econòmica, i preveien un excés d’edificabilitat amb l’objectiu d’aconseguir el nombre més gran de cessions possible. Ara, amb 1.000 habitatges de nova construcció buits, el Consistori ha elaborat un POUM realista però també previsor, amb la vista posada en un possible creixement de la població, ja que si en els pròxims anys s’arribessin a ocupar tots aquests habitatges, caldria ampliar serveis bàsics, com ara el clavegueram, els equipaments o, fins i tot, el cementiri.
Un document obert
Ara, el pas següent serà l’aprovació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona i la posterior publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). En presentar el POUM al Ple, el regidor d’Urbanisme, va deixar clar que el document “no queda tancat en clau, ja que poden quedar aspectes millorables o qüestions que ara no són rellevants però que en el futur podrien ser-ho”, i per això es deixa la porta oberta a possibles modificacions posteriors que serveixin per millorar el document aprovat.
En paraules de l’alcalde, Xavier Armengol, “confiem que aquest POUM sigui útil per planificar el futur del poble els pròxims 20 o 25 anys. Si la crisi passa ràpid, potser amb 15 anys ja estarà exhaurit. I si no, potser d’aquí a 30 anys encara serà vigent.”
ELS PUNTS CLAU DEL POUM
- Reducció del nombre d’habitatges nous que es podran construir.
- Facilitats per al creixement de les indústries existents.
- Es manté la configuració del nucli antic i s’hi prohibeix la construcció de blocs de pisos.
- Regulació de construccions en sòl no urbanitzable i catalogació dels ja existents.
- Avaluació de les infraestructures i equipaments, així com un estudi de les necessitats futures.
- Simplificació de la gestió dels futurs creixements.