Arxiu Municipal: Per la Diada de Catalunya, la Senyera

editorArxiu, Festes

La bandera catalana, la quatribarrada, és un dels símbols d’identitat més importants de repetidament prohibida en diverses etapes de la història.
Una de les prohibicions més fèrries va ser la instituïda per ordre del dictador General Miguel Primo de Rivera qui arrabassà el poder de l’estat espanyol en plena monarquia d’Alfons XIII durant 6 anys (1923-1929) i una de les primeres mesures legislatives fou un paquet de decrets anticatalanistes, entre els quals s’incloïa la prohibició de la bandera catalana. Molts alcaldes foren destituïts per haver exhibit o tolerat la presència de la bandera en el seu poble. Tan dura i obsessiva va ser la política del General contra Catalunya que va aconseguir al llarg del seu mandat que una gran majoria de catalans adoptés una opció nacionalista i autonomista que s’escampà de forma transversal per tots els sectors de la societat catalana.
Tot això ve a tomb perquè, a través del text de dues actes municipals de Vilallonga del Camp, de juny i juliol de 1930, podem deduir que durant uns anys, la senyera deixà d’onejar al balco de la Casa de la Vila, però aquesta acta també ens fa saber que per les festes de 1930 la Comissió Organitzadora va regalar a l’Alcalde de la vila “una magnifica Bandera Catalana bordada al centro el escudo del Municipio”, la qual va ser ben rebuda pel Ple del consistori i que va ser col•locada al balcó de l’Ajuntament vilallonguí per la Festa Major d’estiu i altres festes solemnes.
[peu de doc:] Fragment de l’Acta Municipal de 26 de juliol de 1930.
Arxiu Municipal de Vilallonga del Camp

acta 1930