Unes 2.000 persones visiten durant l’any 2018 el Museu del Cinema de Vilallonga del Camp

adminCinema

El Museu del Cinema de Vilallonga del Camp ha completat el seu primer any d’obertura i al voltant de 2.000 persones han passat per les seves instal·lacions durant el 2018, un gran nombre dels quals han estat escolars, un públic que durant l’any 2019 es potenciarà. També hi han passat associacions i particulars, que han pogut gaudir de la visita guiada, però també de tallers i projeccions de pel·lícules a la sala de cinema.

Escoles i instituts tarragonins han inclòs el Museu del Cinema en les activitats que programen durant les Setmanes Culturals que organitzen. “El Museu ha estat protagonista aquest passat febrer de la Setmana Cultural de l’Escola Ventura Gassol del Morell i aquest mes de març dels treballs de síntesi del IES el Morell”, explica la regidora d’ensenyament Gemma Benaiges. El centre d’ensenyament morellenc és el de referència dels escolars de secundària de Vilallonga del Camp.

De titularitat municipal i emplaçat en el Centre Cívic, es tracta del primer museu dedicat al cinema a les comarques de Tarragona. El visitant hi pot trobar material molt divers relacionat amb el setè art, procedent de la col·lecció de Josep Maria Vallès, vinculat a la sala de cinema del municipi des de fa més de quaranta anys.

El Museu del Cinema de Vilallonga del Camp s’estructura en tres apartats. El primer està dedicat a la maquinària de projecció. Hi trobem una dotzena de màquines de projecció de gran format per a exhibició professional, desenes més de petit format per a ús domèstic, cintes de pe·lícula de 70 mil·límetres, de 35 mil·límetres, de 9,5, i altres de Súper 8. S’exhibeixen projectors que funcionaven amb carbó de principis de segle XX i altres més recents com la màquina de projecció del Kursaal de Reus.

Un segon àmbit aplega material gràfic, com pòsters, pasquins, programes de mà, fotografies acolorides, documents de llicències d’emissió de la censura i també un espai dedicat al No-do. Destaca un cartell original de La Guerra de les Galàxies. I el tercer espai està destinat als tres cinemes que ha tingut la localitat: el Nou, l’Edison i l’actual, el Centre Recreatiu.

Un dels espais més interessants és la cabina de projecció antiga del cinema.

En un racó de l’entrada hi ha fileres de les primeres cadires que va tenir l’actual cinema de Vilallonga, que han estat repintades. Hi ha una pantalla on s’hi projecten diversos documentals relacionats amb el món del cinema. El material exhibit en el Museu del Cinema de Vilallonga del Camp s’anirà renovant amb el fons de què disposa Josep Maria Vallès.